Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το κρέας και διατροφή


Τι είναι κρέας .






Το κρέας είναι όρος που αναφέρεται στις σάρκες και άλλα εδώδιμα μέρη του σώματος των ζώων (θηλαστικών, ψαριών και πουλιών) που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, στο κρέας περιλαμβάνονται όχι μόνο οι μύες και το λίπος αλλά και οι τένοντες και οι σύνδεσμοι.

Το γάλα και τα παράγωγά του στη διαιτητική του ανθρώπου.

    Το γάλα σε ειδικές δίαιτες.
    Δίαιτα Διαβήτη. Το γάλα και το τυρί ελέγχονται όπως και τα υπόλοιπα τρόφιμα, αφενός γιατί, όσον αφορά το γάλα, η λακτόζη είναι μέρος του γλυκιδικού σιτερησίου και αφετέρου , όσον αφορά το γάλα και το τυρί, λόγω της παροχής λιπιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκατάσταση αθηροσκλήρωσης, στην οποία είναι ιδιαίτερα προδιατεθειμένοι οι διαβητικοί.

Οι τροφές και η αξία τους: Το γάλα και τα παράγωγά του

     Υγρό άσπρο που βγαίνει από τους γαλακτοφόρους αδένες των μαστών των θηλαστικών. Το γάλα αποτελεί την αποκλειστική τροφή του ανθρώπου τους πρώτους μήνες της ζωής του. Τις πρώτες μέρες, μετά τον τοκετό, οι μαστοί εκκρίνουν γάλα που διαφέρει σημαντικά από το κανονικό γάλα και καλείται πρωτόγαλα ή πύαρ. Το πρωτόγαλα είναι πιο θρεπτικό από το κανονικό, έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και καθαρίζει το πεπτικό σύστημα των νεογέννητων.
    Το γάλα παίρνεται με άρμεγμα του γαλακτοφόρου ζώου. Το άρμεγμα πρέπει να γίνεται χωρίς διακοπή μεχρι να