Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το γάλα και τα παράγωγά του στη διαιτητική του ανθρώπου.

    Το γάλα σε ειδικές δίαιτες.
    Δίαιτα Διαβήτη. Το γάλα και το τυρί ελέγχονται όπως και τα υπόλοιπα τρόφιμα, αφενός γιατί, όσον αφορά το γάλα, η λακτόζη είναι μέρος του γλυκιδικού σιτερησίου και αφετέρου , όσον αφορά το γάλα και το τυρί, λόγω της παροχής λιπιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκατάσταση αθηροσκλήρωσης, στην οποία είναι ιδιαίτερα προδιατεθειμένοι οι διαβητικοί.
    Υποθερμιδική δίαιτα. (για άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία). Για να συμβάλει κανείς στον περιορισμό των ολικών θερμίδων χωρίς να ελαττωθεί η μερίδα των πρωτιδίων, το πλήρες γάλα αντικαθίσταται με αποβουτυρωμένο και τα τυριά με λιγότερα λιπαρά. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι αν τα φρέσκα τυριά (κυρίως τα αποβουτυρωμένα) είναι λιγότερο πλούσια σε λιπίδια και πρωτεϊνες, είναι συγχρόνως φτωχότερα και σε ασβέστιο.
    Υπονατριούχος δίαιτα. (απαραίτητη σε περίπτωση υπέρτασης και σε πολλές καρδιοπάθειες). Το γάλα λαμβάνεται σε μειωμένη ποσότητα ή κατά προτίμηση , αντικαθίσταται με απονατριωμένο γάλα. Τα τυριά απαγορεύονται αυστηρά.
     
    Πίνακες Στατιστικά
    Γεωγραφική κατανομή ελληνικής γαλακτοπαραγωγής
    γαλακτοπαραγωγή σε χιλιάδες τόνους










Περιοχές 
















αγελαδινό 
















πρόβειο
















κατσικίσιο
















βουβαλίσιο
















σύνολο
















Αν. Μακεδονία κ΄ Θράκη 
















189,9














37,6














32,0














1,0














260,6














Κεν. κ΄ Δυτ. Μακ. 
















267,7














87,2














56,4














0,54














411,9














Θεσσαλία
















90,2














127,0














64,3














0,05














281,5














Ήπειρος 
















36,8














65,5














28,7














-














133,0














Πελοπόν. κ΄ Δυτ. Στερεά 
















54,4














139,2














124,4














-














318,0














Αττική κ΄ νησιά 
















81,2














68,7














66,0














-














215,9














Κρήτη
















3,0














32,0














35,8














-














70,9















Η χρησιμοποίηση του παραγόμενου γάλακτος στην Ελλάδα.














(σε χιλιάδες τόνους)
















Χρησιμοποίηση γάλακτος
















αγελάδας 
















προβατίνας 
















κατσίκας 
















σύνολο
















νωπό 
















540














130














151














821














τυροκόμηση και βουτυροκόμηση
















156














428














258














842














συμπύκνωση 
















27














-














-














27














παραγωγή γάλακτος 
















723














558














409














1690














 















Παγκόσμια παραγωγή  αγελαδινού γάλακτος (σε τόνους) (σύμφωνα με στοιχεία της 


Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος 1982)













Αυστραλία 5.559.000







Βέλγιο 3.120.000






Γαλλία 25.549.000







Γερμανία 23.670.000






Δανία 5.017.000







Ελβετία 2.967.000






Ελλάδα 444.000







Η.Π.Α. 61.596.000





Ιαπωνία 6.625.000







Ιρλανδία 4.881.000






Ιταλία 8.244.000







Καναδάς 7.777.000






Μεγ. Βρετανία 16.415.000







Ν. Ζηλανδία 6.062.000






Ολλανδία 12.492.000







Πολωνία 9.595.000






Σοβιετική Ένωση 58.000.000







Σουηδία 3.533.000






Τσεχοσλοβακία 5.321.000






Παγκόσμια παραγωγή 380.589.000








Ενδεικτικά αναφέρεται ως κυριότερη χώρα και η Ελλάδα









Ανάμεσα στα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν λείπουν τα Light”





Light Γαλακτοκομικά Προϊόντα







Εξαιτίας της ανόδου του βιοτικού επιπέδου ο άνθρωπος άρχισε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Από την υπερκατανάλωση όμως άρχισε να εμφανίζεται η νόσος της παχυσαρκίας, θέλοντας να την καταπολεμήσει ο άνθρωπος άρχισε να αναζητά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, που όμως να του είναι το ίδιο ωφέλιμα. Έτσι παρήγαγε “Light” προϊόντα εκ των οποίων τα πιο διαδεδομένα είναι τα γαλακτοκομικά.







Έτσι στην αγορά κυκλοφορούν Light γάλατα, γιαούρτια, τυριά αλλά και βιτάμ.






Αλλά είναι ισοδύναμα τα “Light” με τα “πλήρες” ;






Στην παρακάτω στατιστική όπου γίνεται σύγκριση σε 100 gr γάλα ανάμεσα στο πλήρες [3,5%] και στο αποβουτυρωμένο [0%] .










Συστατικά














Πλήρες γάλα [3,5%]














Αποβουτυρωμένο [0%]














Θερμίδες













Πρωτεϊνες












Λίπος













Υδατάνθρακες












Ασβέστιο













Φώσφορος












Σίδηρος













 












Βιταμίνες 














65 kcal













3,2 g












3,5 g













4,7 g












130 mg













95 mg












0,2 mg













 












A, B1, B2, B6, 













A12, C, D, E, K 













35 kcal













3,2 g












0,04 g













4,7 g












130 mg













95 mg












0,2 g













 












B1, B2, B6, B12













C, A, D 













Από την παραπάνω στατιστική βλέπουμε πως το αποβουτυρωμένο γάλα






[0%] δεν υστερεί σε πρωτεϊνες, Υδατάνθρακες, Ασβέστιο , φώσφορο και Σίδηρο έχει χάσει όμως όλες τις λιποδιαλυτες βιταμίνες. Το αποβουτυρωμένο γάλα λοιπόν δεν έχει λίπος και λιποδιαλυτές βιταμίνες εκτός κι αν έχει εμπλουτιστεί. Άλλο ένα “Light” γάλα είναι το ξινόγαλο. Το ξινόγαλο είναι ότι απομένει από την αφαίρεση του βουτύρου ύστερα από ειδική καλλιέργεια. Πίνοντας το ξινόγαλο είναι σαν να πίνουμε αποβουτυρωμένο γάλα.





Εκτός από το γάλα άλλα “Light” γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα γιαούρτια στα οποία η στατιστική είναι όμοια με αυτή του γάλακτος. Στην ομάδα των τυριών υπάρχουν επίσης άπαχα προϊόντα. Από την ομάδα αυτή, από τα τυριά δηλαδή , το πιο άπαχο είναι η μυζήθρα το οποίο ανήκει στα μαλακά τυριά.






Η κατανάλωση των Light προϊόντων είναι πολύ διαδεδομένη κυρίως στα κράτη με υψηλό ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων το οποίο μάλιστα αυξάνεται ανησυχητικά. Για το λόγο αυτό πολλές εταιρίες αςχολούνται αποκλειστικά με τα άπαχα προϊόντα μιας και είναι πολύ κερδοφόρα .











Βιβλιογραφία








Εγκυκλοπαίδεια “KOSMOS”






Εγκυκλοπαίδεια “Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα”









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Views