Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Διατροφικά "μυστικά" για μείωση της χοληστερόλης


11 Οκτωβρίου 2010, 13:31 EEST
Πόλα Τσώνη

Συνδεδεμένη με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και όχι μόνο, η υψηλή χοληστερόλη, όπως είναι γνωστό, ενοχοποιείται συχνά για προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού μας συστήματος, τα οποία εμφανίζονται κυρίως στις ηλικίες άνω των 40 και, αν δε φροντίσουμε να τη μειώσουμε άμεσα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας, μπορεί αυτή να καθορίσει με τρόπο αρνητικό την πορεία της υγείας μας τα επόμενα χρόνια...




Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Ηροδότου, μας εξηγεί αναλυτικά πώς αναπτύσσεται η χοληστερόλη και ποια είναι εκείνα τα διατροφικά "μυστικά" που θα μας βοηθήσουν να την... πολεμήσουμε εκ των έσω!

"Εκείνο που πολλοί αγνοούμε, είναι ότι η διαδικασία της αρτηριοσκλήρωσης αρχίζει από την παιδική ηλικία και χρειάζεται δεκαετίες για να εξελιχθεί από προκαταρτικές πλάκες σε πλάκες που δημιουργούν την αρτηριοσκληρωση στους ενηλίκους. Αν αναλογιστούμε ότι μέχρι τα 30 μας, όλοι σχεδόν φέρουμε τέτοιες πλάκες, τότε πρέπει να προβληματιστούμε στο πως μπορούμε να επιβραδύνουμε το σχηματισμό περισσότερων πλακών ή να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη των πλακών που είδη υπάρχουν", ξεκαθαρίζει κατ'αρχήν η κ. Ηροδότου.
"Αυτό θα γίνει ακολουθώντας μια σωστή διατροφή και μαθαίνοντας στα παιδιά μας την σημαντικότητα της υγιείνης διατροφής. Όταν ένας ενήλικος προσπαθεί να κατεβάσει τη χοληστερόλη του, τότε αναμφίβολα προσπαθεί να αλλάξει κακές διατροφικές συνήθειες μιας ολόκληρης ζωής", επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος, παραθέτοντας ταυτόχρονα το επίπεδο "συναγερμού" για τις τιμές της χοληστερόλης, σύμφωνα με το National Cholesterol Education Program (NCEP) των Ηνωμένων Πολιτειών:

 Οι τροφές - "κλειδιά"




Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε χοληστερόλη, όπως τα αυγά,τα λιπαρά κρεατικά και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προιόντα συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης αίματος. Όμως βάση πρόσφατων μελετών υποδεικνύεται πως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη είναι 3 έως 5 φορές πιο επικίνδυνα για να αυξήσουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη.



Αντιθέτως, υπάρχουν και τα τρόφιμα εκείνα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

"Αποδεδειγμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτά μπορούν ενεργά να μειώσουν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη. Επομένως, κρατώντας μια υγιεινή γραμμή, δηλαδή να διατηρήτε ένα ιδανικό βάρος και να είστε σωματικά δραστήριοι είναι αρκετά σημαντικό και επηρεάζει ωστόσο και τη χοληστερόλη στο αίμα θετικά. Μια ισορροπημένη διατροφή με τα τρόφιμα που θα αναφέρουμε παρακάτω σας βοηθά στο να βελτιώσετε τα επίπεδά της"


"Αν και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη στο αίμα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να μειώσετε τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε κορεσμένα λίπη κρατώντας μια υγιεινή και σωστή διατροφική συμπεριφορά και να είστε δραστήριοι. Εν τέλει, η γαστρονομία είναι η τέχνη του καλού γούστου, η διατροφή είναι η επιστήμη του καλού φαγητού. Ο "γάμος" τους πρέπει να είναι ευτυχισμένος κάθε μέρα!", τονίζει η κ. Ηροδότου.

Προτιμήστε:



1 Δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα υψηλά σε διαλύτες, φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, βρώμη, φρούτα και λαχανικά. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης που εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και άλλων λιπαρών μορίων. Έχει υπολογιστεί ότι 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών ημερησίως, μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%.


2 Η πρωτεΐνη της σόγιας που υπάρχει σε όλα τα παράγωγα σόγιας, μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση 25 έως 50 γραμμαρίων πρωτεΐνης της σόγιας καθημερινά, μπορεί να μειώνει την κακή χοληστερόλη από 4 έως 8%. Επισημαίνεται ότι η σόγια περιέχει, εκτός από την πρωτεΐνη, φυτοοιστρογόνα που ενεργούν θετικά στις στεφανιαίες αρτηρίες βοηθώντας έτσι την καρδία.


3 Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, τσιπούρα, οι σαρδέλες, ο τόνος, αλλά και κάποια φυτικά έλαια (κραμβέλαιο, σησαμέλαιο, βρώσιμο λινέλαιο) ή προϊόντα αυτών (φυτικές μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά, λιναρόσποροι) - είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων, μειώνουν την στένωση των αγγείων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζουν την φθορά των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζουν τις αρρυθμίες, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.


4 Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, μπορούν να μειώνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη, όταν καταναλώνονται με μέτρο λόγω του πλούσιου θερμιδικού περιεχόμενου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρύδια, όταν αντιπροσωπεύουν το 20% των θερμίδων δίαιτας για μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώνουν κατά 12% την κακή χοληστερόλη LDL.


5 Καταναλώστε ελαιόλαδο με μέτρο. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (κυρίως ελαϊκό οξύ) το ελαιόλαδο συμβάλλει στην ελάττωση της LDL-χοληστερόλης (κακής χοληστερόλη) στο αίμα χωρίς να μεταβάλλει την καλή χοληστερόλη και επιπλέον εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων της LDL-χοληστερόλης αποτρέποντας έτσι την φθορά που υφίστανται οι αρτηρίες. Αυτό γίνεται από τη μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στο ελαιόλαδο και τις ελιές όπως οι τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, σκουλένια κ.α.


Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.


Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που είναι υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε στην διατροφή σας έτσι ώστε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

- πίτες και γλυκά [πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα]

- σάλτσες και σως

- βούτυρο (ζωικό λίπος)

- ολόπαχα γαλακτοκομικά προιόντα

- λαρδί

- κέικ, μπισκότα, γαριδάκια φτιαγμένα με βούτυρο, λαρδί ή άλλα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά ή κορεσμένα λιπαρά

- έτοιμες κρέμες φτιαγμένες με βούτυρα, αυγά και ολόπαχα γαλακτοκομικά

- λιπαρά κρέατα και εντόσθια

Η προσπάθεια για μείωση της χοληστερόλης αίματος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια της και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:1. Είναι μακροχρόνια
2. Περιλαμβάνει περιορισμό της κατανάλωσης λιπαρών ζωικής προέλευσης
3. Περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση
4. Στηρίζεται από επιλογή τροφίμων και φαγητών που μειώνουν την κακή χοληστερόλη αίματος
5. Βασίζεται στην παρακολούθηση από το γιατρό που θα αποφασίσει πότε είναι αναγκαίο να χορηγηθούν φάρμακα όπως οι στατίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Views