Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τα αναψυκτικά και...Τα συστατικά τους



Κανόνας πρώτος: Πρέπει να συνηθίσουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες με τα συστατικά τους Είναι από τα προϊόντα που αυ­ξάνεται η κατανάλωση τούς, τώρα το καλοκαίρι, είναι και τα αναψυκτικά. Υπάρχουν παντού, πάντα δροσερά και έτοιμα να μας δροσίσουν, στα ψιλικατζίδικα, στις καντίνες, στην παραλία, οτα πάσης φύσεως κέντρα αναψυχής. Η πρώτη και η Βασική ύλη των αναψυκτικών είναι το πόσιμο νερό. Πρέπει όμως να πληρεί όλους τους όρο «ς υγιεινής και συνήθως προέρχεται από φυσικές πηγές. Εκτός απ' το νερό, στα αναψυκτικά χρησιμοποιούνται και διάφορα άλλα φυσικά προϊόντα ή και χημικές ουσίες, όπως ορίζει ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών. Τέτοια προϊόντα είναι οι χυμοί φρούτων,
διάφορα σιρόπια από καρπούς εσπεριδοειδών, σακχαρούχες γλυκαντικές ύλες {ζάχαρη ή μια άλλη γλυκαντική ουσία) και διάφορες χημικές ουοίες που έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και να τα συντηρήσουν. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διάφορα φυσικά εκχυλίσματα , αφού πρώτα πάρουν τη σχετική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί τύποι αναψυκτικών, πολλά δε απ' αυτά έχουν μια τοπική προέλευση και τα βρίσκουμε κυρίως στους τόπους παραγωγής τους. Μια μεγάλη κατηγορία αναψυκτικών είναι τα αεριούχα, αυτά δηλ. που περιέχουν το αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Συνήθως το προσθέτουμε κατά την εμφιάλωση. Επίσης περιέχουν νιτρικό οξύ, ένα ή περισσότερα συντηρητικά και 10% ζάχαρη. Στην ομάδα αυτή των αναψυκτικών ανήκουν οι γκαζόζες, τα σπράιτ, το κ.α. Άλλη μεγάλη κατηγορία αναψυκτικών είναι αυτά που προέρχονται από συμπυκνωμένους, (συνήθως), φυσικούς χυμούς ψρούτων και είναι οι λεμονάδες - πορτοκαλάδες κυρίως.

Σε κάποια προστίθεται διοξείδιο του άνθρακα, τα γνωστά μας, «με ανθρακικό», και σε κάποια όχι. Καλό είναι να ξέρουμε ότι επιτρέπεται η χρήση αρκετών νόμιμων συντηρητικών και ο τεχνητός αρωματισμός με αιθέρια έλαια που προέρχονται από τα αντίστοιχα φρούτα. Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν μείνει στο ποτήρι μας, πρέπει να είναι ελάχιστα μετά την τόση επεξεργασία - συντήρηση του λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αυτά, είναι σωστό, να τα παίρνουμε από τα φρέσκα φρούτα και τους φρέσκους χυμούς. Τα αναψυκτικά τύπου cola είναι τα πασίγνωστα και πολυσυζητημένα .

Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιέχουν καφεΐνη και αρκετή ζάχαρη, συστατικά που τονώνουν τον οργανισμό. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση της γιατί μπορεί να μας δημιουργήσει εθισμό, αλλά και άμεσο πρόβλημα υπερδιέγερσης, ιδιαίτερα ήταν καταναλώνονται με καφέδες.

Αναγκαιότητα της εποχής, εποχή της παχυσαρκίας, είναι και τα αναψυκτικά light. Η ζάχαρη, η αιτία των θερμίδων, έχει αντικατασταθεί από άλλες γλυκαντικές ουσίες που δεν παχαίνουν. Ετσι ενώ τα κλασικά αναψυκτικά δίνουν στο ένα ποτήρι γύρω στις 100 θερμίδες , το λάιτ δεν ξεπερνούν τις δύο. Παχαίνουν λοιπόν τα αναψυκτικά ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται αρκετά γιατί έχουν πολλές και κρυφές θερμίδες. Αυτό όμως που καλό είναι να συνηθίσουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των αναψυκτικών, κρύβουν γνώση και... υγεία.

Πόσο ξεδιψούν τα αναψυκτικά; Εάν έγραφαν στην ετικέτα τους το ποσοστό ζάχαρης θα διαβάζαμε ότι έχουν το λιγότερο 10%, και γι αυτό είναι και γλυκά. Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη μας φέρνει δίψα. Ένα παγωμένο αναψυκτικό θα μας ξεδιψάσει προσωρινά λόγω της θερμοκρασίας του και του νερού που περιέχει. Το αίσθημα της δίψας θα υποχώρησε προσωρινά, αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει η δράση της ζάχαρης, η δίψα δηλ. Μπορεί να προσπαθούν, μέσω των διαφημίσεων, να μας πείσουν ότι τα αναψυκτικά ξεδιψούν αλλα δεν είναι σωστό. Τα καλύτερε ξεδιψαστικά είναι το δροσερό νερό και τα δροσερά φρούτα.

Πώς πρέπει να συντηρούνται τα αναψυκτικά; Σε πολλές συσκευασίες αναψυκτικών υπάρχει μιο σωστή προτροπή, «διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον». Προσθέτουμε και όχι στον ήλιο και αυτό ισχύει για. όλες τις συσκευασίες, ιδιαίτερα όμως τις πλαστικές. Όμως οι ίδιες οι εταιρείες διακινούν τα αναψυκτικά τους σε ανοικτά αυτοκίνητα και σε μη προφυλαγμένες συσκευασίες επί ώρες κατά απ' τον καυτό ήλιο. Δυστυχώς, πολλές φορές, πίνουμε παγωμένα αναψυκτικά αλλά και χυμούς, που στην κυριολεξία έχουν βράσει κάτω απ' τον ήλιο.

Προμήθεια από «μικρές»εταιρείες Πού μπορώ να βρίσκω αναψυκτικά που παράγονται από μικρές επαρχιακές μονάδες; Πρέπει να βρείτε κάποιο τρόπο, υπάρχουν σε κάποια καταστήματα, υπάρχουν τα πρακτορεία. Όμως αυτί που έχει σημασία είναι ότι τα καταστήματα εστίασης ταβέρνες, καφετέριες, ζάχαροπλαστεία κλπ.) υποχρεούντα να σερβίρουν και τα ντάπια αναψυκτικά.

Η θρεπτική αξία τους... Συζητήσιμη όμως είναι η θρεπτική αξία των αναψυκτικών. Σίγουρα η μικρή κατανάλωση δεν βλάπτει. Η μεγάλη όμως και κυρίως απ' τα παιδιά, υποβαθμίζει την ποιότητα της διατροφής μας. Τα αναψυκτικά είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, που πέρα απ' το νερό και τη ζάχαρη τίποτα το θετικό και αξιόλογο δεν έχουν. Αντίθετα, αν διαβάσουμε προσεκτικά τις ετικέτες τους θα δούμε ότι περιέχουν αρκετά χημικά πρόσθετα με όλα τα αρνητικά που μπορούν να προκαλέσουν. Ακόμα και η ζάχαρη, η οποία παίρνεται εκτός γευμάτων και σε αρκετές ποσότητες μάλλον κακό κάνει παρά καλό. Συνηθίζουμε στη γλυκιά γεύση και προσθέτουμε στον οργανισμό μας περιττές θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά, που συνήθως υπερκαταναλώνουν και είναι ευάλωτα στις κακές συνήθειες.

Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μπορεί να κρύβουν γνωστά ανθρακούχα αναψυκτικά. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, περιέχουν συντηρητικό το οποίο είναι πιθανό να προκαλεί σημαντικές βλάβες στο DΝΑ, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση καθώς και με εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ιndependent on Sunday», δείχνει ότι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε πολλά αναψυκτικά όπως η Fanta και η Ρepsi Μax έχει την ιδιότητα να μεταλλάσσει το DΝΑ. Το πρόβλημα, που συνήθως συνδέεται με τη γήρανση και την κατάχρηση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και εκφυλιστικές ασθένειες όπως Πάρκινσον. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που καταναλώνουν
ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
Το συντηρητικό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον
ανθρακούχα αναψυκτικά. Το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσουν και νέες συζητήσεις για την προσθήκη στα τρόφιμα συντηρητικών, τα οποία συνδέονται και με την υπερκινητικότητα σε παιδιά.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με την ασφάλεια του συντηρητικού Ε211, γνωστού ως βενζοϊκό νάτριο, που χρησιμοποιείται επί δεκαετίες από την παγκόσμια βιομηχανία ανθρακούχων αναψυκτικών, η οποία έχει τζίρο ετησίως 107 δισ. ευρώ. Το βενζοϊκό νάτριο προέρχεται από το βενζοϊκό οξύ που υπάρχει ιδιαίτερα στα μούρα, αλλά χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες προκειμένου να εμποδίσει την εμφάνιση μούχλας σε αναψυκτικά όπως Sprite, Οasis και Dr. Ρepper. Προστίθεται επίσης σε πίκλες και σάλτσες.

Το βενζοϊκό νάτριο βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο συζητήσεων για πιθανή πρόκληση καρκίνου διότι όταν αναμειγνύεται με πρόσμειγμα βιταμίνης C στα αναψυκτικά προκαλεί βενζόλη, που είναι καρκινογόνος ουσία. Έρευνα που διεξήγαγε πέρσι η βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων έδειξε υψηλά ποσοστά βενζόλης έως και τριπλάσια από τα κανονικά σε 4 μάρκες αναψυκτικών τα οποία και αποσύρθηκαν από την αγορά.

Τώρα, ένας ειδικός στη γήρανση στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, ο οποίος ερευνά το βενζοϊκό νάτριο από το 1999, οπότε και δημοσίευσε μια σχετική έρευνα, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για έναν ακόμα κίνδυνο. Ο καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Πίτερ Πάιπερ εξέτασε στο εργαστήριο τις επιδράσεις του βενζοϊκού νατρίου σε ζωντανά κύτταρα μαγιάς. Τα όσα ανακάλυψε τον ανησύχησαν: το βενζοϊκό κατέστρεψε σημαντική περιοχή του DΝΑ στον ενεργειακό σταθμό των κυττάρων, το γνωστό μιτοχόνδριο.

Καταστρέφεται το μιτοχόνδριο

«Αυτά τα χημικά», δήλωσε ο Πάιπερ στη βρετανική εφημερίδα, «έχουν την ικανότητα να προκαλούν σοβαρές βλάβες στο μιτοχόνδριο σε τέτοιο βαθμό ώστε να το καθιστούν εντελώς ανενεργό: το καταστρέφουν συνολικά. Το μιτοχόνδριο καταναλώνει το οξυγόνο προκειμένου να μας δώσει ενέργεια. Εάν πάθει ζημιά, όπως συμβαίνει σε διάφορες ασθένειες, τότε το κύτταρο αρχίζει να δυσλειτουργεί σημαντικά. Μια σειρά ασθενειών συνδέονται με τη ζημιά αυτού του DΝΑ, το Πάρκινσον και πολλές άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά κυρίως η διαδικασία της γήρανσης».

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, πολλοί βουλευτές στη Βρετανία ζήτησαν να επανεξεταστεί επειγόντως η χρήση του βενζοϊκού νατρίου η οποία έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρευνα που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2000 κατέληξε στο ότι είναι ασφαλές, υπήρχε όμως η σημείωση ότι οι υπάρχουσες πηγές που υποστηρίζουν την άποψη αυτή «είναι περιορισμένες».

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Πάιπερ- η έρευνα του οποίου χρηματοδοτείται από κυβερνητική επιτροπή- τα σχετικά τεστ που έχει κάνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων είναι παρωχημένα. «Η βιομηχανία τροφίμων θα ισχυρισθεί ότι αυτά τα συστατικά έχουν δοκιμαστεί και είναι απολύτως ασφαλή. Με τα σύγχρονα κριτήρια για την ασφάλεια των τροφίμων, αυτά τα τεστ είναι ανεπαρκή. Όπως όλα τα πράγματα έτσι και οι εξετάσεις προχωρούν και σήμερα μπορείς να κάνεις ένα πολύ πιο αυστηρό τεστ απ΄ ό,τι πριν από 50 χρόνια». Προέτρεψε μάλιστα τους γονείς να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν αναψυκτικά με συντηρητικά έως ότου αποδειχθούν ασφαλή.

Εκπρόσωποι της Coca Cola, της Βritvic (που παράγει την Ρepsi Μax και την Diet Ρepsi) καθώς και της Βρετανικής Ένωσης Αναψυκτικών δήλωσαν ότι εναποθέτουν στην κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της τον ασφαλή προσδιορισμό των συντηρητικών στα αναψυκτικά.


Τα χημικά στις τροφές μας και τι μπορούν να προκαλέσουν


●Ε102: Ταρτραζίνη: χρωστική ουσία. Μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και συνδέεται με όζους στον θυρεοειδή ●Ε104: Κίτρινη κινολίνη: χρωστική ουσία.

Χρησιμοποιείται και σε φάρμακα αλλά μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.

Απαγορευμένη στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.

●Ε110: Κίτρινο FCR: χρωστική ουσία. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ναυτία και προβλήματα στα νεφρά.

● Ε122: Καρμοϊζίνη: χρωστική ουσία. Προέρχεται από την πίσσα. Μπορεί να προκαλέσει άσχημες αντιδράσεις σε ασθματικούς και όσους έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη.

● Ε407: Καραγενάνη:

πηκτική ουσία.

Προέρχεται από τα φύκια και πρόσφατα συνδέθηκε με τον καρκίνο.

Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη - Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας... ;;;

Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη - Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας. ; Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα .

Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα στην Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι το κυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο. Όπως όμως βλέπουμε στις εικόνες , από την ετικέτα μιας ZERO που αγοράστηκε από την Αμερική, το κυκλαμικό οξύ ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό.



Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη. Ο λόγος είναι πολύ απλός:



"Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. "Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά) .



Η επιλογή είναι δική σας.


Η επερώτηση στην Βουλή

0/12/2008

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Θέμα: Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση περιέχεται στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια Χρήστο και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλο Δημήτρη



Πολλά αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, κυκλοφορούν στη χώρα μας ως απαλλαγμένα από ζάχαρη με αντικατάστασή της από γλυκαντικά στοιχεία.



Στην "COCA COLA zero" που κυκλοφορεί στη χώρα μας η ετικέτα αναφέρει:

Αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. Με γλυκαντικά. Χωρίς ζάχαρη.

Συστατικά: Νερό, Διοξείδιο Άνθρακα,

Χρωστική: Καραμελόχρωμα,

Γλυκαντικές ουσίες: Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο και Ασπαρτάμη,

Μέσο Οξίνισης: Φωσφορικό Οξύ,

Αρωματικές Ουσίες,

Συντηρητικά: Βενζοϊκό νάτριο,

Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό Νάτριο, Καφεϊνη.



Μέσα στις γλυκαντικές ουσίες αναφέρεται και το Κυκλαμικό Οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969.

Και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης ο FDA δεν ενέδωσε.



Ο λόγος απαγόρευσης από τον FDA των ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρός αφού αναφέρει ότι έρευνες σε ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν πιθανή καρκινογόνο δράση του Κυκλαμικού και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΈΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ.



Το γλυκαντικό αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.



Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστατικά τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα και ειδικά όταν αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να προστατεύει τους πολίτες της.



Επειδή τα αναψυκτικά είναι ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.



Επειδή οι λόγοι απαγόρευσης είναι πολύ σοβαροί

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το Κυκλαμικό από τους αρμόδιους φορείς;

-αν ναι, πότε και πως δικαιολογείται η μη απαγόρευση μιας τόσο βλαπτικής ουσίας, ενώ σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;

-αν όχι, τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατό το καταναλωτικό κοινό;
 Απαντηση καμια


συνεχιζεται.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Views